Ogórki w zalewie chili:
2,5kg ogórków
1 1/2 główki czosnku (wycisnąć)
2 łyżeczki chili
8 łyżek oleju
1 1/2 szkl. octu
4 lyżki soli
1/2 kg cukru
2,5kg ogórków
1 1/2 główki czosnku (wycisnąć)
2 łyżeczki chili
8 łyżek oleju
1 1/2 szkl. octu
4 lyżki soli
1/2 kg cukru
Ogórki pokroić w grube plastry, posolić i zostawić na 4 godz. Mieszać od czasu do szasu. Wyciśnięty czosnek i chili wymieszać, dodać do ogórków. Cukier zagotować z octem i gorący wlać do ogorków, oraz gorący olej.
Zostawić na 12 godz, czasem zamieszać i wlać do słoików. Pasteryzować 20 minut
Zostawić na 12 godz, czasem zamieszać i wlać do słoików. Pasteryzować 20 minut
Ogórki w zalewie musztardowej:
3kg ogórków
1 słoik musztardy jerozolimskiej
Zalewa:1 litr wody,
3 szkl. octu
1/2 kg cukru
2 łyżeczki soli- zagotować
3kg ogórków
1 słoik musztardy jerozolimskiej
Zalewa:1 litr wody,
3 szkl. octu
1/2 kg cukru
2 łyżeczki soli- zagotować
Ogórki pokroić w plastry, zalać zimną zalewą, dodać musztardę i zostawić na 24 godz. Włożyć do słoików. Pasteryzować 20 min.
Pycha;)
Pycha;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy komentarz jest dla mnie wielką radością.
Dziękuję z całego serducha :)