wtorek, 8 września 2009

Przepis na sałatki z ogórków

Ogórki w zalewie chili:

2,5kg ogórków
1  1/2 główki czosnku (wycisnąć)
2 łyżeczki chili
8 łyżek oleju
1  1/2 szkl. octu
4 lyżki soli
1/2 kg cukru



Ogórki pokroić w grube plastry, posolić i zostawić na 4 godz. Mieszać od czasu do szasu. Wyciśnięty czosnek i chili wymieszać, dodać do ogórków. Cukier zagotować z octem i gorący wlać do ogorków, oraz gorący olej.
Zostawić na 12 godz, czasem zamieszać i wlać do słoików. Pasteryzować 20 minut


Ogórki w zalewie musztardowej:

3kg ogórków
                               1 słoik musztardy jerozolimskiej
Zalewa:1 litr wody,
              3 szkl. octu
                 1/2 kg cukru
                                        2 łyżeczki soli- zagotować

Ogórki pokroić w plastry, zalać zimną zalewą, dodać musztardę i zostawić na 24 godz. Włożyć do słoików. Pasteryzować 20 min.

Pycha;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz jest dla mnie wielką radością.
Dziękuję z całego serducha :)